İlaca Dirençli Enfeksiyonlar 2050’ye Kadar 40 Milyon Kişiyi Öldürebilir
The Lancet’te yayınlanan yeni bir araştırma, antimikrobiyal direnç (AMR) konusunda endişe verici tahminler ortaya koydu. Araştırmaya göre, ilaca dirençli patojenler nedeniyle 2050 yılına kadar yaklaşık 40 milyon kişi hayatını kaybedebilir. Bu durum, küresel sağlık için büyük bir tehdit oluşturuyor ve araştırmacılar acil iyileştirme önlemlerinin alınmasının şart olduğunu vurguluyor.
25 Yıl İçinde 169 Milyon Ölüme Neden Olabilir
Araştırmada, ilaca dirençli enfeksiyonların önümüzdeki 25 yıl içinde 169 milyon ölümle ilişkili olacağı öngörülüyor. 1990-2021 yılları arasında 1 milyondan fazla kişi her yıl bu enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. Çocuklar arasında ise 5 yaş altındaki ölümler yüzde 50 oranında azalma gösterirken, 70 yaş ve üzeri bireylerde yüzde 80’in üzerinde artış kaydedildi. 2050 yılına kadar 5 yaş altı çocuklarda AMR kaynaklı ölümlerin yarıya inmesi, ancak 70 yaş üzeri bireylerde iki kattan fazla artış bekleniyor.
İyileştirme Önlemleri Hayati Önem Taşıyor
Antimikrobiyal Direnç Üzerine Küresel Araştırma (GRAM) Projesi‘ne göre, AMR’ye karşı iyileştirme önlemleri alınmazsa ölümler artarak devam edecek. 2021’de 1,14 milyon olan AMR ölümlerinin 2050’de 1,91 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. AMR’nin ayrıca her yıl 8,22 milyon kişinin ölümüne dolaylı olarak katkıda bulunması bekleniyor. Bu rakam, 2021’de 4,71 milyon olan ölümlere göre yüzde 75’lik bir artışa işaret ediyor.
Küresel Liderler AMR’ye Karşı Harekete Geçecek
Araştırmacılar, AMR’nin küresel sağlık üzerindeki etkisinin giderek büyüdüğünü ve bu tehdidin önlenmesi için bilinçli adımlar atılmasının gerekliliğini vurguluyor. Washington Üniversitesi’nden Mohsen Naghavi, “AMR’nin yıllardır büyüyen bir tehdit olduğunu görmekteyiz. Bu eğilimlerin değişimini anlamak, gelecekte hayat kurtarıcı kararlar almak için hayati önem taşıyor” dedi. Bu kapsamda, küresel liderler önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda toplanarak AMR’ye karşı küresel planları ele alacak.