Tahvil Piyasaları 2007’den Bu Yana İlk Kez Bu Kadar Ayrıştı

Fed'in yaklaşan faiz kararı, tahvil piyasalarında 2007'den bu yana en büyük ayrışmaya neden oldu. Piyasalar, 25 ile 50 baz puan arasında bir indirim ihtimali üzerinde duruyor.

Tahvil piyasaları, yaklaşan bir Fed toplantısı konusunda 2007’den bu yana hiç bu kadar ayrışmamıştı. Çarşamba akşamı açıklanacak olan karar, faizlerin 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı düşürüleceği konusunda net bir konsensüs oluşmadığını gösteriyor.

Swap Piyasalarında Belirsizlik

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Fed’in Mart 2020’de pandeminin başlangıcında yaptığı acil faiz indirimi dışında, swap piyasaları bir Fed kararı hakkında bu kadar belirsizlik yaşamamıştı. Analiz, Fed kararlarından önce swap oranları ile nihai karar arasındaki farka dayanıyor. Bu haftaki Fed kararına bağlı swaplar, 25 ile 50 baz puan arasındaki bir seviyeyi, yani 37 baz puanlık bir indirimi fiyatlıyor. Bu yıl için toplamda 117 baz puanlık bir gevşeme fiyatlanırken, Kasım veya Aralık aylarında 50 baz puanlık bir indirim beklentisi de öne çıkıyor.

Tahvil Piyasalarında Getiri Farkı Büyüyor

Tahvil piyasalarında ise 2 ve 10 yıllık tahvillerin getiri farkı haftanın ilk işlem gününde yaklaşık 7 baz puan arttı. Bu durum, piyasalarda Fed’in kararına yönelik belirsizliğin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Farklı Değerlendirmeler Piyasaları Karıştırdı

Belirsizlikte, Fed yetkililerinin farklı açıklamalar yapması etkili oldu. Geçtiğimiz hafta medyada yer alan ve eski Fed yetkililerinin daha büyük bir faiz indirimi savunduğu haberlere kadar, piyasa oyuncuları 25 baz puandan daha büyük bir indirim ihtimaline pek ihtimal vermiyordu.

Rabobank’ın kıdemli ABD stratejisti Philip Marey, “Fed Başkanı Jerome Powell, geleceğe yönelik net bir sözlü yönlendirme yapmadı. Bu durum, komitenin henüz bir fikir birliğine varamadığını gösteriyor,” dedi. Ayrıca, New York Fed’in eski başkanı ve Bloomberg Opinion köşe yazarı Bill Dudley, Pazartesi günü yaptığı açıklamada yarım puanlık faiz indirimi lehinde görüş bildirdi.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: