Küresel Piyasalar ‘Merkez’ Haftasında Nefesini Tutmuş Durumda

Küresel piyasalar, bu hafta merkez bankalarının faiz kararlarına odaklandı. Dolar ve yen değerleri dalgalanırken, altın rekor kırdı.

Küresel piyasalar, kritik merkez bankası kararlarının açıklanacağı haftaya girdi. Haftanın ilk işlem gününde dolar, Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine yaklaşırken, yen Temmuz 2023’ten bu yana dolara karşı en güçlü seviyesine ulaştı ve altın rekor kırdı.

Fed Beklentileri ve Piyasa Tepkileri

Yeni haftada ABD Merkez Bankası Fed‘in faiz indirimi beklentileri, Çin’deki zayıf verilerin gölgesinde kaldı. Asya’da Japonya, Çin ve Güney Kore finansal piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı. Ancak Hong Kong Hang Seng Endeksi, Çin verilerinin etkisiyle geriledi.

Bloomberg Dolar Endeksi Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye yaklaşırken, BNY’den Bob Savage, Fed’in bu hafta yapacağı yorumların doları güçlendirebileceğini ve küresel finansal koşulları sıkılaştırabileceğini belirtti.

Wall Street ve Tahvil Piyasaları

Cuma gününü yükselişle tamamlayan Wall Street, bu sabah vadeli işlemlerde yatay seyrediyor. S&P 500, geçen haftayı 2024’teki en iyi haftası olarak tamamladı. ABD 10 ve 2 yıllık tahvil getirileri ise 6’şar baz puan geriledi.

Kritik Merkez Bankası Kararları

ABD Merkez Bankası’nın Çarşamba günü faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Bazı analistler JPMorgan‘ın öngördüğü gibi yarım puanlık bir indirime hazırlansa da, çoğunluk çeyrek puanlık bir hamleyi bekliyor.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Perşembe günü faiz kararını açıklayacak ve faizi %5 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Japonya Merkez Bankası (BOJ) ise Cuma günü kararını açıklayacak; faiz artırımı beklenmese de geleceğe yönelik mesajlar yakından takip edilecek.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: