Avrupa’da Kurtarılan Bankalarda 16 Milyar Euroluk Hisse Satışı

Avrupa hükümetleri, kurtardıkları bankalardaki hisselerini satmaya devam ediyor. Almanya, İngiltere ve Yunanistan'da büyük banka hisse satışları son bir yılda hız kazandı.

Avrupa hükümetleri, 2008 küresel mali krizinde kurtardıkları bankalardaki hisselerini elden çıkarma sürecini hızlandırdı. Son bir yılda, kurtarılan bankalardan yaklaşık 16 milyar euro değerinde hisse satışı gerçekleştirildi. Özellikle Almanya’nın Commerzbank‘taki hisse satışları, hükümetlerin bu bankalardan çıkışına yönelik son örneklerden biri oldu.

Avrupa’daki hükümetler, yüksek faiz oranlarının yarattığı fırsatlardan yararlanarak hisse senetlerindeki artışı değerlendirdi. Fon yöneticisi Filippo Alloatti, hükümetlerin bankalarda hisse sahibi olma deneyiminin onlara zararları erken kesmenin önemini öğrettiğini belirtti, çünkü yatırımların tamamını geri almak çoğu zaman mümkün olmayabiliyor.

Banka Hisse Satışları Hızlanıyor

Yunanistan ve İtalya hükümetlerinin yıl sonuna kadar büyük bankalarını özel sektöre devretme yolunda ilerlemesi beklenirken, İngiltere ve İrlanda hükümetleri de gelecek yıl hisselerini satmayı planlıyor. Örneğin, Alman hükümeti, Commerzbank’taki yüzde 4,5 hissesini UniCredit‘e 702 milyon euro karşılığında sattı, böylece UniCredit, Commerzbank’taki hisselerini yüzde 9’a çıkardı.

İngiltere’de NatWest Çıkışı

En büyük hisse satışlarından biri İngiltere‘de gerçekleşti. İngiliz Hazinesi, kurtardığı NatWest‘teki hisselerinin büyük bir kısmını satarak, Aralık 2023 itibarıyla elindeki hisseleri yüzde 38,5’ten yüzde 18’in altına indirdi. Hükümet, 2008 ve 2009’daki mali kriz sırasında bankaya 45,5 milyar sterlin enjekte etmişti. Bugün, NatWest’teki kalan yüzde 18 hissenin yaklaşık 5 milyar sterlin değerinde olduğu tahmin ediliyor.

Yunanistan’da Devam Eden Satışlar

Yunanistan, borç krizi sırasında dört büyük bankasına 50 milyar euro enjekte etmişti. Son bir yılda, Alpha Bank, Eurobank ve Piraeus Bank hisselerini satarak 1,7 milyar euro gelir elde etti. Yunan hükümetinin, National Bank‘taki kalan yüzde 18 hissesini de önümüzdeki haftalarda satması bekleniyor.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: