Ig Nobel Ödülleri’nde İlginç Keşif: Memelilerin Anüsle Nefes Alma Yeteneği!

Memelilerin anüslerinden nefes alabildiklerini keşfeden Japon araştırma ekibine 2024 Ig Nobel fizyoloji ödülü verildi. Bu keşif, alternatif oksijen tedavisi için yeni yollar açabilir.

2024 yılı Ig Nobel fizyoloji ödülü, memelilerin anüs yoluyla nefes alabileceklerini ortaya koyan çalışmaları nedeniyle Japon araştırma ekibi liderleri Ryo Okabe ve Takanori Takebe‘ye verildi. Bu çalışma, nefes almakta zorlanan kritik hastalara alternatif oksijen tedavi yöntemleri geliştirebilme potansiyeli taşıdığı için dikkat çekti.

Ig Nobel Ödülleri Nedir?

Harvard Üniversitesi tarafından her yıl düzenlenen ve Nobel’in bir parodisi olan Ig Nobel Ödülleri, bilimde sıra dışı ve eğlenceli keşifleri onurlandırmayı amaçlıyor. Bu ödüller, insanların önce güldüğü, sonra ise düşündüğü sıra dışı başarıları kutluyor.

Diğer Ödüller

Bir diğer ödül, Avrupa çapındaki bir araştırma ekibine, madeni paraların havaya atıldığında başladığı tarafa düşme eğiliminde olduğunu kanıtladıkları çalışma için verildi. Ekip, bu sonuca ulaşmak için tam 350 bin 757 deney gerçekleştirdi ve yazı/tura ihtimalinin eşit olmadığını ortaya koydu.

web sitesi uygulama / geliştirme: