Türkiye’de Çoban Krizi: Üç Bakanlık 150 Bin Çoban İçin Seferber Oldu

Türkiye'deki çoban açığı için üç bakanlık seferber oldu. 150 bin çoban arayışı sürerken, yüksek maaşlara rağmen çözüm bulunamıyor.

Türkiye, çoban açığını kapatmak için Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nı seferber etti. Üç bakanlığın birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında 150 bin çoban arayışı sürerken, yüksek maaşlara rağmen çözüm bulunamıyor. Türkiye genelinde 400 bin küçükbaş hayvancılık işletmesi aktif olarak faaliyet gösteriyor, ancak çoban bulma sıkıntısı devam ediyor.

Yabancı Çobanlarla Açık Kapatılmaya Çalışılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’deki küçükbaş hayvancılık işletmelerinin çoban ihtiyacını karşılamak için özellikle Afgan çobanların istihdam edildiğini belirtti. Yabancı çobanların yasal prosedürler dâhilinde çalışmasının mümkün olduğunu dile getiren Bakan Yumaklı, bu alandaki düzenlemelerin İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ile birlikte yürütüldüğünü açıkladı.

Devlet Desteğiyle Çoban İstihdamı

Sürü yöneticisi istihdam desteği kapsamında bugüne kadar 71 binden fazla işletmeye 660 milyon lira destek sağlandı. 2023’te çoban başına verilen destek 30 bin liraya yükseltilirken, 50 binin üzerinde çobana eğitim verilerek sertifika dağıtıldı. Ancak TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, sürdürülebilirliğin sağlanması için 150 bin çobanın çalışmasının zorunlu olduğunu belirtti.

web sitesi uygulama / geliştirme: