Dünya’nın Yeni Misafiri: 2024 PT5 Asteroidi İki Ay Boyunca Yörüngede Kalacak

NASA’nın keşfettiği 2024 PT5 asteroiti, iki ay boyunca Dünya’nın yörüngesinde kalacak. Bu geçici mini uydu, ardından Güneş’in yörüngesine geri dönecek.

Gezegene yaklaşan asteroitler bazen atmosfere girmeden uzaklaşıyor, bazen de Dünya’ya çarparak yanıyor. Ancak bazıları gezegenin yörüngesine takılarak kısa süreliğine Ay’a eşlik ediyor.

NASA’nın fonladığı Asteroit Karasal Etkili Son Uyarı Sistemi (ATLAS) teleskoplarını kullanan gökbilimciler, 2024 PT5 adlı bir asteroit keşfetti. 7 Ağustos’ta gözlemlenen bu gökcismi, Eylül’den Kasım’a kadar Dünya’nın yörüngesinde kalacak. Madrid Complutense Üniversitesi’nden Carlos de la Fuente Marcos ve Raúl de la Fuente Marcos, 2024 PT5’in 29 Eylül’den 25 Kasım’a kadar Dünya’nın etrafında döneceğini tespit etti. Bu süre sonunda asteroidin tekrar Güneş’in yörüngesine dönerek yolculuğuna devam edeceği belirtiliyor.

Yaklaşık 10 metre çapındaki asteroit, 56,6 gün boyunca Dünya’ya eşlik edecek. Bu tür gökcisimlerine mini uydu adı veriliyor, ancak zaman zaman yapay cisimler de bu şekilde algılanabiliyor. Raúl de la Fuente Marcos, “Yörüngesi Dünya’ya bu kadar benzeyen bir cisim keşfedildiğinde, bunun aslında bir uzay enkazı olma ihtimali var” diyerek dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Ancak, yapılan gözlemler 2024 PT5’in doğal bir asteroit olduğuna dair “şüphe bırakmıyor”.

Bununla birlikte bazı bilim insanları, bu asteroidin mini uydu kategorisine tam olarak girmediğini düşünüyor. Çünkü tam bir tur atmadan yörüngeden ayrılacak. İlginç bir ihtimal ise, bu küçük göktaşının aslında Ay’ın kopmuş bir parçası olabileceği. NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan Paul Chodas, asteroidin geçmiş hareketlerinin Ay’dan kopmuş olabileceğini işaret ettiğini söylüyor. Ancak bu henüz doğrulanmadı.

Kasım ayında Dünya’nın yörüngesini terk edecek olan 2024 PT5, Ocak 2025’te geri dönmesi beklenen bir göktaşı. Ancak bu sefer yörüngede daha kısa bir süre kalacak ve muhtemelen 2055’te tekrar ziyaret edecek. Asteroitin küçüklüğü ve düşük ışık yayması nedeniyle amatör teleskoplarla gözlemlenmesi zor olacak.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: