İklim Değişikliği Davaları Yükselişte: Petrol Devleri Hedefte

New York Times, iklim değişikliği nedeniyle fosil yakıt şirketlerine ve hükümetlere karşı açılan davaların giderek arttığını ve izlenmesi gerektiğini yazdı.

Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken ve ekstrem hava olaylarının sayısı hızla artarken, iklim değişikliği nedeniyle fosil yakıt şirketlerine ve hükümetlere karşı açılan davalar da çoğalıyor. New York Times, bu alanda takip edilmesi gereken önemli davaları inceledi.

İklim Değişikliği ve Artan Davalar

Fosil yakıt şirketlerine yönelik davalar son yıllarda artış gösterdi. Aktivistler, savcıları harekete geçmeye çağırıyor, çocuklar sağlıklı bir çevre hakkı için hükümetlere dava açıyor. Mahkemeler, sera gazı emisyonlarıyla mücadelede kilit savaş alanları haline geliyor. Şirketler ve hükümetler ise bu davalarla gelecekteki zararları telafi etmeye zorlanıyor.

Petrol Şirketlerine Karşı Açılan Davalar Yaygınlaşıyor

Perşembe günü yayınlanan bir rapora göre, dünyanın en büyük petrol, gaz ve kömür üreticilerine karşı en az 86 dava açıldı. Davaların yaklaşık %40’ı, çevreye verilen zararın tazminini talep ederken, diğer davalar şirketlerin emisyonlarını yeterince azaltmadıklarını iddia ediyor. Oil Change International ve Zero Carbon Analytics gibi gruplar bu davaların, fosil yakıt endüstrisine yatırım yapmayı caydırabileceğini belirtiyor.

Öne Çıkan Davalar

  • Hollanda‘da çevreciler büyük bir zafer kazandı. 2021’de bir mahkeme, Royal Dutch Shell‘in emisyonlarını 2030 yılına kadar %45 oranında azaltmasına karar verdi. Bu karar, Friends of the Earth tarafından açılan davanın sonucuydu.
  • Perulu çiftçi Saúl Luciano Lliuya, Alman enerji şirketi RWE‘ye, evinin yakınındaki bir buzulun erimesine katkıda bulundukları gerekçesiyle dava açtı. Lliuya’nın davası gelecek yıl Almanya’da temyiz mahkemesinde görülecek.
  • Hawaii‘de Sunoco ve diğer şirketlere karşı açılan davada, şirketlerin iklim değişikliği konusunda halkı kandırdığı iddia edildi. Dava, eyalet yasalarına mı yoksa federal yasalara mı tabi olacağı konusunda Yüksek Mahkeme’ye taşınabilir.

Sektör Karşı Davalar Açabilir

ABD Yüksek Mahkemesi’nin, Chevron deference olarak bilinen federal düzenlemelere karar verme yetkisini sınırlaması, çevre düzenlemelerine meydan okuyan yeni bir dava dalgasının önünü açabilir. Özellikle Cumhuriyetçi eyaletlerden ve endüstri gruplarından itirazlar gelebilir.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: