Sophie Calle ve Maria João Pires, 2024 Praemium Imperiale Ödüllerinin Kazananları Arasında

Fransız sanatçı Sophie Calle ve Portekizli piyanist Maria João Pires, Japonya'nın en yüksek uluslararası sanat ödülü olan Praemium Imperiale ödülünü kazandı.

Avrupa’nın en ünlü iki sanatçısı, sanatın 35. geleneksel kutlaması olan Praemium Imperiale ödüllerinde tanındı.

2024 ödüllerinin farklı disiplinlerdeki kazananları arasında Fransız konsept sanatçısı Sophie Calle ve Portekizli klasik piyanist Maria João Pires de yer alıyor.

Calle Resim kategorisinde kazanırken, João Pires Müzik kategorisinde kutlandı. Onlara katılanlar arasında Heykel dalında Kolombiyalı görsel sanatçı Doris Salcedo; Tiyatro/Film dalında Tayvanlı yönetmen Ang Lee; ve Mimarlık dalında Japon mimar Shigeru Ban yer alıyor.

Praemium Imperiale

Praemium Imperiale, Japonya Sanat Derneği adına Japonya İmparatorluk ailesi tarafından verilen uluslararası bir sanat ödülüdür. 1926’dan 1989’daki ölümüne kadar hüküm süren İmparator Shōwa Hirohito tarafından başlatılmış ve 1987’de ölen küçük kardeşi Prens Takamatsu’nun onuruna ödüller yaratılmıştır.

Ödüller, Tokyo’daki Meiji Kinenkan’da düzenlenen bir törenle Japonya Sanat Derneği Başkanı Prens Hitachi tarafından takdim ediliyor.

Ödülün daha önce kazananları arasında Yayoi Kusama, Anish Kapoor, Norman Foster, Philip Glass ve Jean-Luc Godard gibi birçok tanınmış isim yer alıyor.

Bu yılki ödül sahiplerinin her birine 15 milyon Japon Yeni (€96.000) değerinde altın madalya ve nakit ödül verildi. Ek olarak 5 milyon Yen (€32.000) Jakarta’daki Komunitas Salihara Sanat Merkezi’ne giden Genç Sanatçılar için Hibe kapsamında verildi.

1995 yılında kurulan Komunitas Salihara Sanat Merkezi, çeşitli sanatsal ortamlar aracılığıyla toplumsal ifadeyi teşvik etmeye adanmış Endonezya’nın ilk özel kültür kompleksidir.

70 yaşındaki kavramsal sanatçı Sophie Calle, daha önce 2007 Venedik Bienali’nde Fransa’yı temsil etmiş ve 2012 yılında Fransa Sanat ve Edebiyat Nişanı’na layık görülmüştü.

Eserleri, 1979’da cesur ‘The Sleepers’ ile sanat dünyasına tanıtıldı. Burada yabancıları yatağında uyumaya davet etti ve ardından ‘Venetian Suite’ adlı devam eseri için onlarla röportaj yaptı. Kariyeri boyunca, sosyal medyanın gelişiyle birlikte her yerde bulunan mahremiyetin ortadan kaldırılmasını önleyerek hayatını izleyicileriyle paylaşmanın yeni ve yaratıcı yollarını buldu.

Maria João Pires, Portekiz’de Belgais Sanat Çalışmaları Merkezi’ni kurdu

Müzik için, 80 yaşındaki şarkıcı Maria João Pires, kariyeri boyunca topluluğu ve eğitimi pratiğine dahil etme konusundaki özverisi nedeniyle ödül kazandı. João Pires, beğeni toplayan uluslararası resitallerin yanı sıra, 1999’da kırsal kesimden gelen çocuklar ve yetişkinler için korolar geliştirmek amacıyla Portekiz’de Belgais Sanat Çalışmaları Merkezi’ni kurdu. Bunu Belçika’da Partitura koroları ve atölyeleri gibi benzer projelerle takip etti.

65 yaşındaki Kolombiyalı sanatçı Doris Salcedo, Kolombiya iç savaşını her zaman çalışmalarının merkezinde tuttu. 2007’de Londra Tate Modern’in Turbine Hall’unda zeminde bir çatlak oluşturduğu yıkıcı eseri ‘Shibboleth’ten, 37 ton silahtan metal erittiği 2018 tarihli eseri ‘Fragmentos’a kadar, sıradan nesneler aracılığıyla şiddet, hafıza ve acı etrafında anlatılar yarattı.

Shigeru Ban, Gönüllü Mimarlar Ağı’nı kurdu

67 yaşındaki Japon mimar Shigeru Ban, bu yıl yenilikçi kamu binaları (Centre Pompidou-Metz, La seine musicale ve Swatch Omega) kariyeri ve hayır işlerine olan bağlılığıyla kutlanıyor. Ban, 1995’te Büyük Hanshin-Awaji Depremi mağdurları için geçici evler ve Ruandalı mülteciler için barınaklar inşa etti ve ardından dünya çapında mültecilere ve afet mağdurlarına yardım sağlamak için Gönüllü Mimarlar Ağı’nı kurdu.

Son olarak, 69 yaşındaki Tayvanlı yönetmen Ang Lee, uluslararası alanda çıkış yapan Kaplan ve Ejderha’dan, eşcinsel Western draması Brokeback Dağı ve 
Pi’nin Yaşamı’na kadar Asya sinemasından Hollywood’a uzanan geniş filmografisiyle ünlüdür . Lee’nin daha önceki ödülleri arasında En İyi Yönetmen Oscar’ı ve Venedik’in Altın Aslan ve Berlin’in Altın Ayı ödülleri bulunmaktadır.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: