AB, Rus Gazı Olmadan Yaşamaya Hazır: Yenilenebilir Enerji Rekoru Kırıldı

Avrupa Birliği, Rus gazına olan bağımlılığını sonlandırmaya kararlı. Kadri Simson, AB’nin temiz enerjiye yöneldiğini ve Rus gazı olmadan devam edebileceğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), Rus gazı olmadan enerji arz güvenliğini sağlama konusundaki kararlılığını sürdürüyor. AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, AB Enerji Birliği 2024 raporunu değerlendirdi. Simson, yenilenebilir enerji alanındaki ilerlemeleri ve Rusya’ya olan enerji bağımlılığının büyük ölçüde sona erdiğini vurguladı.

Yenilenebilir Enerji Rekor Kırdı

Kadri Simson, AB’nin son iki yılda yenilenebilir enerji kurulumunda büyük adımlar attığını belirtti. 2024’ün ilk yarısında, rüzgar ve güneş enerjisi, elektrik üretiminde ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı. AB’nin, rüzgar ve güneş enerjisindeki büyüme ile fosil yakıt kullanımını ciddi şekilde azalttığını belirten Simson, bu geçişin hızlanması için pazar entegrasyonu ve altyapı yatırımlarının önemine dikkat çekti.

Rusya’ya Bağımlılık Azaldı

Simson, geçmişte AB’nin her yıl Rusya’dan 150 milyar metreküp gaz ithal ettiğini, ancak bu rakamın artık 50 milyar metreküpün altına indiğini ifade etti. 2021 yılında yüzde 45 olan Rusya’ya enerji bağımlılığı, 2023’te yüzde 15 seviyesine kadar düştü. AB’nin gaz depoları, hedeflenen tarihten haftalar önce yüzde 90 doluluğa ulaştı. Simson, AB’nin gaz tüketimini 2022 ile 2024 arasında yüzde 18 azalttığını belirtti.

Gelecek 5 Yılın Önemi

Simson, önümüzdeki 5 yılın AB’nin temiz enerji dönüşümü, iklim taahhütleri ve sanayi rekabet gücünün korunması açısından kritik olduğunu vurguladı. Rus gazı olmadan devam etme konusunda kararlı olduklarını söyleyen Simson, Ukrayna transit güzergahı üzerinden gelen Rus gazı olmadan yol alabileceklerini belirtti.

Enerji Fiyatları ve Rekabet Gücü

Simson, yüksek enerji fiyatlarının hala Avrupa’nın uluslararası rekabet gücünü etkilediğini dile getirdi. 2022’deki enerji fiyatı zirvesinden sonra fiyatların düşmesi için çok çalıştıklarını ifade eden Simson, yapısal sorunların çözümüne odaklanılması gerektiğini söyledi. Yenilenebilir enerji kurulumlarını hızlandırmanın, enerji fiyatlarını düşürmekte ana yöntem olduğunu belirtti.

Haber Merkezi tarafından yazılan bu haberi beğendiyseniz bunları da beğenebilirsiniz

web sitesi uygulama / geliştirme: