Metan Salınımında Endişe Verici Artış: İnsan Faaliyetleri Sorumlu
Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, metan salınımının yaklaşık üçte ikisi insan kaynaklı aktivitelerden oluşuyor. Küresel Karbon Projesi kapsamında gerçekleştirilen bu araştırma, dünya genelindeki karbon salınımının nedenleri ve etkilerini kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Araştırmada, metan gazı emisyonlarının yılda 50-60 milyon ton arttığı ve bu artışın büyük oranda insan faaliyetlerine dayandığı vurgulandı.
İnsan Faaliyetleri ve Metan Salınımı
Besicilik, kömür madenciliği, doğal gaz çıkarımı ve pirinç yetiştiriciliği gibi insan faaliyetleri, atmosfere yayılan metan salınımının %65’ini oluşturuyor. Ayrıca, organik atıkların çöp sahalarına boşaltılması da bu orana büyük bir katkı sağlıyor. Özellikle son yirmi yılda insan faaliyetlerinden kaynaklanan metan emisyonlarında %15-20’lik bir artış gözlemlendi.
Metan Emisyonlarının Artış Eğilimi
Araştırmaya göre, sadece 2020 yılında insan kaynaklı faaliyetler sonucunda atmosfere 370 ila 384 milyon ton arasında metan salındı. Bu miktarın önemli bir kısmı tarım ve çöp sahaları gibi kaynaklardan geliyor. Özellikle fosil yakıt kullanımı, tarım kaynaklı emisyonlarla kıyaslanabilir seviyeye geldi. Ancak fosil yakıtların neden olduğu metan salınımı, tarımdan yayılan emisyonların yaklaşık yarısı kadar olduğu belirtildi.
Environmental Research Letters dergisinde yayımlanan araştırma, metanın 2020’li yıllarda hızla yayılmaya başladığını ve daha önce gözlemlenen artışların çok daha üzerinde bir hızla arttığını ortaya koyuyor.