Küresel Piyasalarda Fırtına Devam Ediyor: ABD Enflasyon Verileri Bekleniyor
Küresel piyasalar, ABD’den gelecek enflasyon verilerini merakla beklerken, tahvil yatırımcıları Fed‘in faiz indirimlerini hangi hızda ve ne kadar yapacağı konusunda farklı görüşler taşıyor. ABD hisse senetleri, Cuma günü açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinin işgücü piyasasındaki soğumayı göstermesiyle, geçen yılki bölgesel banka krizinden bu yana en kötü haftayı geride bıraktı.
S&P 500 ve Nasdaq 100 Sert Düştü
Cuma günü S&P 500 Endeksi, üst üste dördüncü seansta da düşüş yaşadı ve Mart 2023‘ten bu yana en büyük haftalık kaybı olan %4,25‘lik bir düşüş kaydetti. Endeksteki 11 sektör alt endeksinin 10’u geriledi. Özellikle Microsoft Corp. ve Alphabet Inc. gibi büyük teknoloji şirketlerini barındıran teknoloji ve iletişim hizmetleri grupları, kayıplara öncülük etti. Nasdaq 100 Endeksi, Kasım 2022‘den bu yana en kötü haftasını yaşayarak %5,89 geriledi. Nvidia Corp., hafta boyunca 400 milyar dolardan fazla değer kaybetti.
VIX Endeksi Yükselişte
Cuma günü açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisi sonrası, piyasalardaki belirsizliği ölçen VIX Endeksi, Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarak 22‘den kapandı.
Asya ve Avrupa Piyasalarındaki Gelişmeler
Bu sabah, ABD ve Avrupa vadeli endeksleri artıda seyrediyor. Ancak, MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya ve ABD’den gelen beklenenden kötü ekonomik verilerle, üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Nikkei 225, zayıf Japonya büyüme verisinin ardından beşinci günde de düşüş yaşarken, Çin hisse senetleri ve demir cevheri fiyatları da talep zayıflığına dair işaretlerle değer kaybetti. Tayvan ve Hong Kong Borsaları, %1’den fazla ekside kapandı.
Dolar ve Tahvil Getirileri
Geçen hafta %0,20 gerileyen Bloomberg Dolar Endeksi, bu sabah yükselişini sürdürdü. ABD 10 yıllık tahvil getirisi, geçen haftaki düşüşlerin ardından bu sabah 4 baz puan artarken, 2 yıllık tahvil getirisi 5 baz puan yükseldi.
Dolar/TL ve Türkiye Piyasaları
Dolar/TL, sabah saatlerinde 34 seviyesinden işlem gördü. Bugün, Hazine ve Maliye Bakanlığı, 12 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilinin yeniden ihracını ve 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek.